Stiri

Descoperă cei patru ambasadori ai Itinerama Travel Film Festival 2020 @Brăila

Ambasadori Itinerama Travel Film Festival - Brăila 2020

Descoperă cei patru ambasadori ai Itinerama Travel Film Festival 2020 @Brăila

Patru brăileni – Oana Vasiliu (jurnalist cultural & pr), Mirela Petre (jurnalist cultural Libertatea), Diana Popescu (scriitoare & jurnalist cultural) și Andrei Cismaru (online publisher, andreicismaru.ro) – sunt ambasadorii Itinerama Travel Film Festival 2020@Brăila.

Ei își aduc aminte de Brăila copilăriei și adolescenței lor și cred că “Brăila oferă oamenilor săi prea puține ocazii să crească prin cultură”. Toți cei patru ambasadori susțin demersul Itinerama, acela de a demara o serie de activități culturale menite în a stimula la nivel local dezvoltarea vieții artistice și culturale.

 

Oana Vasiliu (jurnalist cultural & pr)

Oana Vasiliu - Ambasador Itinerama Travel Film Festival 2020 @ Brăila

Incursiunea mea în povestea organizării de evenimente culturale a început în școala generală, să fi fost clasa a-VII-a sau a-VIII-a, când am rămas o parte din vară acasă la Brăila și n-am plecat în vacanță la bunicii din Moldova. Am fost voluntar la Festivalul Haricleea Darcle, jobul meu fiind așezarea foilor-program pe fiecare scaun din sala mare a teatrului. Așa am cunoscut-o pe doamna Mariana Nicolesco, care ținea masterclass-uri cu tinerii, despre ce înseamnă muzica clasică. Și m-a uimit cu câtă răbdare lucra cu vocea fiecărui participant, spunându-le într-o formă extrem de elegantă s-o ia de la capăt. De altfel, sunt unul dintre tinerii brăileni care au crescut cu teatrul ca alternativă de petrecere a timpului liber pentru că nu aveam altceva în oraș. Nu-mi imaginam weekendurile fără să merg la teatru, o clădire-simbol de o frumusețe colosală care a pus în scenă spectacole extraordinare, semnate de regizori tineri, ca Radu Afrim. Lumea zugrăvită de ei n-avea nicio legătură cu orașul din afara clădirii, unde lucrurile se degradau, iar puținele evenimente culturale erau ori un bâlci, în sensul foarte pestriț al cuvântului, ori concerte din turnee, a căror sonorizare lăsa de dorit.

Noi am crescut și am plecat, însă orașul pare că stă pe loc. Și nu din lipsă de tineri dornici să descopere lucruri, ci (și) din lipsa alternativelor de petrecere a timpului liber. Dunărea nu-i pusă aproape deloc în valoare, cum nici valorile locale care ar putea deschide noi orizonturi nu mai sunt nici măcar amintite. Deși Brăila nu mai e acasă de o vreme pentru mine, mă uit cu drag la pozele lui Radu Aramă și-mi amintesc de acasă. Iar acum ajunge la Brăila un festival de film despre călătorii, Brăila fiind un port cu povești extraordinare, unde călători din toate colțurile lumii au debarcat.

 

Mirela Petre (jurnalist cultural la Libertatea)

Mirela Petre - Ambasador Itinerama Travel Film Festival 2020 @ Brăila

Central, Lira, Bulevard. Sunt fostele cinematografe ale Brăilei, astăzi închise, abandonate degradării, unde mergeam cu părinții mei în copilărie, cândva prin anii ‘90. Era ceva magic în ritualul nostru de a vedea împreună un film pe marele ecran, care funcționa ca o poartă spre o lume nouă, alături de alți necunoscuți cu aceeași deschidere către cunoaștere. Curiozitate pentru lumi încă neștiute, plus camaraderie și respect pentru colegii de experiență, cred că asta am învățat atunci, în sălile de cinema ale Brăilei. Ceea ce sunt azi se datorează și acelor episoade.

În 2020, Brăila oferă oamenilor săi prea puține ocazii să crească prin cultură. Asta nu trebuie să rămână așa. Cred că e un moment bun să lăsăm zgomotul exterior cu toată goana lui după obiecte și, în schimb, să ne îngrijim de ce simțim, de spiritele noastre. Cultura ne apropie de noi înșine și unii de alții. Avem nevoie de asta.

 

Diana Popescu (scriitoare & jurnalist cultural)

Diana Popescu - Ambasador Itinerama Travel Film Festival 2020 @ Brăila

Brăila copilăriei mele, din anii ’80, ai comunismului celui mai “eficient”, era, încă, populată de oameni din etnii diverse, cu background-uri fascinante. Și de povești despre Brăila copilăriei celor de dinaintea mea. Orașul trăia dintr-o perpetuă transfuzie de tandrețe, care trecea, firesc, dinspre bătrâni către cei mici. În cazul meu, exista și un motiv de mândrie “la ordinea zilei”: bunicul, ceasornicar de meserie, avusese o viață întreagă în grijă impunătorul ceas albastru din grădina centrală. Simbolul care apare, probabil, cel mai des în cărțile poștale care surprind spiritul orașului.

Spiritul orașului a supraviețuit. Multe dintre clădirile lui de patrimoniu, nu. În 2020, Brăila veche e, în mare parte, o superbă ruină. Dacă pentru construcțiile ei din cărămidă, piatră și lemn nu se mai poate face mare lucru, pentru eșafodajul din carne, oase și emoții nu e totul pierdut. Întâmplările care să repună urbea pe harta culturală, care să le redea brăilenilor sentimentul că aparțin unei comunități care contează, cântăresc mai mult decât ar părea la prima vedere. Gloria fostului oraș cosmopolit, veritabil melting pot cu mult înainte ca termenul să fie la modă, nu stă în mâinile politicienilor. Ne-am convins, deja, de asta. Pentru a-și aminti cine a fost, pentru a putea visa la noi vremuri bune, Brăila are nevoie de cultură.

 

Andrei Cismaru

Andrei Cismaru - Ambasador Itinerama Travel Film Festival 2020 @ Brăila

Brăila are nevoie de cultură, este un oraș cu un imens bagaj cultural și acest lucru trebuie dus mai departe. Mă bucură foarte tare că un astfel de festival sosește la Brăila, sper ca locuitorii urbei să profite din plin de oportunitate. Ne vedem la film!

Reguli de desfășurare și măsuri de siguranță pentru evenimentul ITINERAMA Travel Film Festival

Șapte filme din selecția Itinerama 2020 vor fi proiectate la Brăila în fiecare zi de vineri – între 14 august și 25 septembrie.

20 de filme de călătorie în premieră națională la Itinerama Travel Film Festival. Printre ele: Été 85, Babyteeth și Terrible Jungle

Șapte filme din selecția Itinerama 2020 vor fi proiectate la Brăila în fiecare zi de vineri – între 14 august și 25 septembrie.

Itinerama aduce la Brăila 7 filme de travel în premieră națională

Șapte filme din selecția Itinerama 2020 vor fi proiectate la Brăila în fiecare zi de vineri – între 14 august și 25 septembrie.