Selectie 2020

Window to the Sea (2019)

Window to the Sea (2019)

În fața unei vești capabile să-ți schimbe viața, în ciuda sfaturilor fiului său și ale medicilor, Maria (Emma Suárez), o spaniolă în vârstă de 55 de ani din Bilbao, se hotărăște să plece în Grecia împreună cu cele mai bune prietene. Această decizie bruscă o face să ajungă pe Insula Nisyros, un mic paradis de pace și liniște unde, imediat, se simte ca acasă.

În timp ce explorează frumoasa insulă și îi descoperă comorile ascunse, ea îl cunoaște pe Stefanos și constată că, împotriva atâtor vicisitudini, este îndrăgostită. Ceea ce părea să fie o scurtă evadare din realitate devine curând o nesperată șansă la fericire, în această poveste luminoasă a unei femei care capătă încredere și îndrăznește să trăiască clipa așa cum vrea.

Turnat în Nisyros, o fermecătoare insulă grecească, unde soarele strălucește deasupra unui vulcan majestuos, Window to the Sea (Fereastră spre mare) este o poveste impresionantă și optimistă despre iubire, renunțare și înfruntarea curajoasă a vieții, bazându-te doar pe sprijinul altcuiva.

Miguel Ángel Jiménez (Regizor)

În vara anului 2013, la trei luni după pierderea mamei, m-am trezit pe un scuter în Nysiros, o insulă grecească. Soarele începea să se ascundă în mare. Știam că ei i-ar fi plăcut insula. M-am oprit pe marginea drumului și i-am vorbit scenaristului meu, Luis Moya, despre miezul poveștii. Trebuia s-o scriem. Așa că, atunci când ne-am hotărât să scriem scenariul, din iubirea mea cinematografică pentru Bilbao, i-am dat naștere Mariei noastre, o funcționară în administrația de la Palacio Euskalduna, care, deși trecând prin moment grele, se hotărăște să se împace cu soarta și descoperă că își poate oferi o ultimă șansă în Grecia.

Insula Nysiros nu este nicidecum cea mai frumoasă dintre insulele grecești, dar este plină de liniște și de autenticitate, are o frumusețe sobră, care o face primitoare, un real și posibil paradis. Stefanos trăiește acolo, pe ambarcațiunea sa, cu propriile sale necazuri.

Am avut marea șansă ca Emma Suárez, principală protagonistă, să o interpreteze pe iubita noastră Maria. Aș dori ca zâmbetul ei să ne rămână imprimat pe retină când închidem ochii. Și sper totodată ca zgomotul mării și ecoul acestei minunate și simple povești să-i însoțească pe spectatori mult timp în drumul lor spre casă.

Miguel Ángel Jiménez

Părerea criticilor

Miguel Ángel Jiménez nu se arată deloc timid în abordarea acestui subiect delicat al filmului său, în care umbra morții îi însoțește neîncetat protagonista. Și nici n-a încercat să creeze  imaginea unei Grecii de carte poștală, preferând să ofere o imagine mai simplă, mai autentică și mai umană a acestei țări… Fereastră spre mare nu opteză pentru varianta tristeții și a compasiunii, este un film care radiază speranță și emoție.

– Alfonso Rivera, cineuropa.org

Cinema Elvire Popesco

Outdoor

Sâmbătă, 19 septembrie
21:00

Genul filmului

Ficțiune, dramă

Regia

Miguel Ángel Jiménez

Distribuția

Emma Suárez, Akilas Karazisis, Gaizka Ugarte, Katerina Zafeiropoulou, Kostas Petrou, Antonis Kafetzopoulos

Premii


San Sebastian IFF 2019 (premiera mondială)
Thessaloniki IFF 2019
Miami IFF 2020

Anul

2019

Durata

105 minute

Limba originală

Spaniolă, Greacă, Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Spania, Grecia