Selectie 2020

Storm Boy (2019)

Storm Boy (2019)

Michael Kingley (Geoffrey Rush), un om de afaceri în retragere, plictisit de lume, pleacă la Adelaide ca să voteze – în calitate de director al companiei înființate de el – închirierea unui teren agricol către o companie minieră din regiunea Pilbara.

Ginerele său, Malcolm Downer (Erik Thomson), este convins că consiliul va aproba închirierea fără probleme, având în vedere că, pare-se, toată lumea este de acord. Totuși, Michael începe să vadă niște lucruri pe care, la început, nu și le poate explica, iar votul e amânat cu o zi din cauza unei furtuni care, în furia sa, distruge sala de consiliu.

Malcolm pleacă la Sydney pentru o afacere urgentă, lăsându-l pe Michael cu Maddy (Morgan Davies), nepoata sa în vârstă de 16 ani, cu care rămâne în locuința familiei Downer.

Maddy este iritată de decizia în așteptare și de impactul ei asupra mediului. Ea își varsă furia pe tatăl ei, care sprijină tranzacția.

Ca s-o ajute pe Maddy să se împace cu tatăl ei, Michael îi vorbește nepoatei sale despre vremurile din copilărie, când ca Storm Boy (Finn Little), ducea o existență singuratică alături de tatăl său, Hideaway Tom, într-o colibă aflată între Ninety Mile Beach și Coorong, în sudul Australiei. Tom se retrăsese pe coastă după o tragedie personală, în dorința de a-și apăra fiul de o lume dură și nemiloasă.

Coorong are o zonă pentru hrana păsărilor și una de vânătoare, iar într-o zi, după ce s-a împrietenit cu un aborigen pe nume Fingerbone Bill (Trevor Jamieson), Storm Boy salvează trei pui de pelican a căror mamă fusese împușcată de vânători. Storm Boy se dedică îngrijirii acestor păsări slabe și vulnerabile, cărora le pune numele Mr Proud, Mr Ponder și Mr Percival.

Pelicanii cresc, iar Storm Boy îi readuce cu reticență în locul lor obișnuit, ca să poată trăi în sălbăticie, printre semenii lor. Dar Mr. Percival se întoarce curând, iar extraordinara legătură dintre cei doi schimbă viața lui Michael pentru totdeauna.

Un vot în așteptare, menit să transforme terenul de vânătoare într-un sanctuar al păsărilor le pune în pericol lumea izolată, iar când apare din nou o neașteptată tragedie, Storm Boy este împins în lumea din afară.

Spunându-i povestea lui Maddy, Michael se reconectează cu trecutul, pe vremea când era Storm Boy, ceea ce îl readuce la viață și îl face să ia o decizie care va avea un impact nu doar asupra viitorului său, ci și asupra lumii prețioase din jur.

Părerea criticilor

Deopotrivă optimist și melancolic, Storm Boy este ‘Băiatul’ potrivit al vremurilor noastre tulburi.

– Michael Rechtshaffen, Los Angeles Times

“Storm Boy” încearcă să se prezinte drept o fabulă modernă, în care lecțiile învățate sunt legate direct de îngrijorările actuale provocate de mediu, de industrializare și de marginalizarea culturilor indigene. (…) Imaginea este deseori frumoasă, în mare parte datorită decorului majestuos din regiunea Coorong, situată în sudul Australiei, unde s-a turnat filmul.

– Teo Bugbee, The New York Times

Brăila:
Sunrise
Marina Wine Bistro
Vineri, 11 septembrie
21:00
București:
Grădina de vară Herăstrău a Teatrului de Revistă Constantin Tănase
Marți, 22 septembrie, ora 20:00

Genul filmului

Aventură, dramă, family

Regia

Shawn Seet

Distribuția

Finn Little, Jai Courtney, Geoffrey Rush

Premii

Caștigător: Children's Jury Main Prize Zlín International Film Festival for Children and Youth 2019
Nominalizari la Children KinoFest 2020 Film Critics Circle of Australia Awards 2020

Anul

2019

Durata

109 minute

Limba originală

Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Australia