Selectie 2020

Soții de militari (2019)

Soții de militari (2019)

Viața soțiilor de militari poate fi grea. Despărțite de cei dragi și cufundate într-un abis de anxietate și de singurătate, aceste femei îndură  amenințarea cumplită a unei fatidice bătăi în ușă, cu un curaj tăcut și cu un enorm sacrificiu. Kate (Kristin Scott Thomas), cea care întruchipează soția perfectă de militar, îndură totul cu demnitate și stoicism. Își găsește libertatea în cântec. Ea este cea care reușește să adune laolaltă un grup de femei cu ajutorul cărora formează Corul „Soții de militari”. La început sceptică și oarecum rușinată de grupul amator, proaspăta sosită în cor, rebela  Lisa (Sharon Horgan), își schimbă repede opinia, fiind influențată de prietenia, umorul și curajul descoperite în interiorul grupului pe care odinioară îl blama. Găsindu-și un numitor comun, Kate, Lisa și corul  înlătură convențiile și divergențele personale.

Cântând cu însuflețire hituri pop și imnuri rock, acest grup extraordinar de femei pun în muzică toată vâltoarea din inimile lor, dăruind bucurie,  speranță și forță, lor și lumii întregi. Inspirat dintr-o poveste reală, „Soții de militari” și ale sale femei luminoase ne încurajează să ne depășim împreună fricile.

Despre regizor

Peter Cattaneo este un cineast englez cunoscut, mai ales pentru regia filmului britanic The Full Monty (1997). După ce a urmat London College of Printing și Leeds Polytechnic obținând o diplomă în design grafic (Film), a absolvit Colegiul Regal de Artă în 1989, pentru ca un an mai târziu să fie nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj Live action, Dear Rosie. A debutat cu lungmetrajul The Full Monty – „Gol pușcă” (1997), cu care a înregistrat un succes zdrobitor atât în Marea Britanie, cât și pe plan internațional. Comedia a avut încasări de 160.049.344 de lire sterline box office, cu un buget de 3 milioane de lire sterline, fiind nominalizată la Premiul Oscar pentru cel mai bun film și  premiul pentru cel mai bun regizor. A câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună muzică, semnată de Anne Dudley. De atunci, Cattaneo a regizat multe filme, inclusiv Lucky Break (2001), Opal Dream (2006) și The Rocker (2008). Tot el a fost cel care a regizat și o multitudine de reclame, precum și toate episoadele de comedie din premiata serie de televiziune „Rev” pentru BBC 2.

În 1998, Cattaneo a primit distincția de membru în Ordinul Imperiului Britanic (MBE).

Ce spun criticii

„Este un film britanic de bun simț, care îl aduce pe regizorul filmului The Full Monty, Peter Cattaneo, înapoi, într-o formă extraordinară cu „Soții de militari”, un film agreabil, atractiv, care vorbește despre un grup de soții ai căror bărbați sunt la război și care hotărăsc să formeze propriul cor ajungând să performeze în cadrul Galei Comemorative la Royal Albert Hall, Londra. Este o poveste care îți încălzește inima, amuzantă, tristă și totodată înălțătoare.

Piesa interpretată reprezintă un cântec original care s-ar putea înscrie cu ușurință în cursa „Cel mai bun cântec” pentru Oscar. Vedetele Kristin Scott Thomas și Sharon Horgan conduc un grup feminin care ne câștigă, ne acaparează cu totul, iar cel mai important este că se bazează pe o poveste adevărată (ca și documentarul britanic numit Corul: Soții de militari) care a luat amploare pe tot globul.

– Deadline / Pete Hammond

 

Grădina de vară Herăstrău a Teatrului de Revistă Constantin Tănase

Miercuri,

23 septembrie

ora 20:00

Genul filmului

Drama, Comedie, Musical

Regia

Peter Cattaneo

Distribuția

Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes

Anul

2019

Durata

112 minute

Limba originală

Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Marea Britanie