Selectie 2020

Sanctuary (2019)

Sanctuary (2019)

Având pe generic doi actori militanți ecologiști spanioli, Javier Bardem și Carlos Bardem, acest documentar alarmant, edificator și uimitor prin frumusețea lui spune povestea unei campanii a organizației Greenpeace vizând conservarea Oceanului Antarctic.

Deocamdată, Antarctica rămâne una dintre cele mai curate regiuni din lume. Totuși, dacă vom continua să îi exploatăm resursele la nesfârșit, ea nu va rămâne așa multă vreme. Produs și prezentat de doi actori spanioli care sunt și frați, Carlos Bardem și Javier Bardem, laureat cu Oscar, acest film documentar deopotrivă alarmant, edificator și de o uimitoare frumusețe ne poartă prin Antarctica pentru a înțelege mai bine care este situația (sursa: Toronto International Film Festival).

Álvaro Longoria (regizor)

Regizat de Álvaro Longoria (Fiii norilor, prezentat la TIFF în 2012), filmul Sanctuary spune povestea unei campanii inițiate de Greenpeace – organizație pentru care frații Bardem sunt acum ambasadori ai Antarcticii – în vederea conservării Oceanului Înghețat de Sud. Realizând că nimic nu poate înlocui experiența la fața locului, Javier și Carlos pleacă pe continent împreună cu o echipă de cercetători ca să afle cât mai multe lucruri despre uimitoarea diversitate a ecosistemelor și despre rolul oceanelor în reducerea dioxidului de carbon.

Cei doi frați se scufundă la bordul unui submarin în adâncurile celei mai înghețate mări de pe Pământ și îi studiază minunile ca venite de pe altă lume, întâlnindu-se și cu animalul preferat al lui Javier, pinguinul. Frații Bardem ne ajută totodată să înțelegem care sunt actualele pericole la adresa Antarcticii, cum ar fi turismul, masele plastice și vasele de pescuit industrial care îi golesc apele de cantități nemăsurate de krili – o parte importantă din hrana pinguinilor (sursă: Toronto International Film Festival).

Părerea criticilor

În cea mai mare parte, filmul lui Longoria este mai degrabă o experiență plăcută, convențională și educativă, care face ca datele științifice seci să se îmbine cu uimitorul decor antarctic și cu drăgălășenia pinguinilor, la toate astea adăugându-se și carisma lui Bardem însuși în calitate de susținător al proiectului, de povestitor și de explorator amator.

Guy Lodge – Variety

Javier Bardem este pivotul-cheie al acestui documentar informativ, educativ și demascator, care aduce un omagiu naturii și diverselor eforturi depuse de echipele Greenpeace.

-Fabien Lemercier, cineuropa.org

Brăila: Sunrise Marina Wine Bistro
Vineri, 4 septembrie
21:00
București: Cinema Elvire Popesco Outdoor
Miercuri, 16 septembrie,
ora 21:00

Genul filmului

Documentar

Regia

Álvaro Longoria

Distribuția

Javier Bardem, Carlos Bardem

Premii


Cinema for Peace Award la Cinema for Peace Awards 2020

Anul

2019

Durata

75 minute

Limba originală

Spaniolă, Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Spania