Selectie 2020

Paris la blanche (2017)

Paris la blanche (2017)

Nemaiavând nicio veste de la soțul ei, plecat la muncă în Franța prin anii’70, Rekia, o femeie de vârstă mijlocie, își părăsește satul și pleacă la Paris. Ea traversează Algeria și Marea Mediterană se rătăcește pe străzile din cartierul Pigalle pentru ca, în cele din urmă, să îl găsească pe dragul ei Nura într-un cartier mărginaș al Parisului, locuind într-un adăpost pentru muncitori migranți. Dar eroul ei, un veteran al luptei pentru eliberarea Algeriei, a devenit cu totul altul, a devenit un străin.

Despre regizor

Lidia LeBer Terki este o scenaristă și regizoare franceză de origine algeriană. Înainte de a-și regiza propriile filme, ea a ocupat succesiv mai multe posturi în cadrul industriei cinematografice – de la decor la producție, și de la asistență la regie.

Primul său lung-metraj de ficțiune, PARIS LA BLANCHE (2017) obține Premiul Juriului Franța Albastră la Festivalul Internațional de Film de la Saint-Jean-de-Luz, iar actrița principală, Tassadit Mandi, obține Premiul de Interpretare Feminină. Același film mai obține și Premiul Jean-Claude Brialy la Festivalul Premiers Plans D’Angers și, în 2018,  Premiul Alice Guy acordat celei mai bune regizoare.

În prezent, are în fază de proiect două lungmetraje și un serial de ficțiune și documentar despre scena muzicii electronice pariziene, având în centru  celebrul club Le Pulp, filmat de-a lungul unei perioade de peste 10 ani.

Ce spun criticii

Profundă și emoționantă, producția franceză a Lidiei Terki este un film care impresionează prin simplitate și sentiment, atingând problema imigrației prin prisma vieții personale.

– Diana Dumitrescu, cineuropa.org

 

Cinema Elvire Popesco

Outdoor

Joi,

17 septembrie

21:00

Genul filmului

Drama, Comedie

Regia

Lidia Terki

Distribuția

Tassadit Mandi, Zahir Bouzerar, Karole Rocher

Prezentat la


California Women's Film Festival 2019 – Cel mai bun film artistic, Cel mai bun regizor
Glendale International Film Festival 2019 - Cel mai bun film artistic, Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriță
IndieFEST Film Awards 2019 -  Premiul de excelență pentru femei regizor, Premiul de excelență pentru o actriță în rol principal
NIFF Houston 2019 - Cel mai bun film artistic, Cel mai bun regizor, Cea mai bună actriță

Anul

2017

Durata

83 minute

Limba originală

franceză, kabilă, engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Franța