Selectie 2020

Nothing Fancy: Diana Kennedy (2019)

Nothing Fancy: Diana Kennedy (2019)

Nothing Fancy reprezintă o perspectivă intimă și sinceră asupra lumii ciudate a Dianei Kennedy, o expatriată britanică în vârstă de 95 de ani, autoarea unei cărți de bucate, considerată ca fiind cea mai mare specialistă din lume în bucătăria mexicană.

Având doar 1,5 metri înălțime și un pronunțat accent britanic, Diana critică dur orice persoană care nu este de acord cu opiniile sale în materie de tradiții culinare mexicane sau dacă, Doamne ferește!, nu reciclează. Autoarea unor nouă cărți de bucate mult lăudate, Diana a petrecut aproape 70 de ani explorând Mexicul (de obicei, singură, în camioneta ei) cercetând variata și complexa  bucătărie a țării.  De două ori laureată a Premiului James Beard, Diana a fost decorată cu Ordinul Șoimul Aztec al guvernului mexican în 1982, iar, în anul 2002, a devenit membră a Ordinului Imperiului Britanic din Regatul Unit. În pofida realizărilor sale remarcabile, Diana este greu de caracterizat;  deseori, se spune despre ea că ar fi o „Julia Child a Mexicului”. Totuși, dat fiind stilul său, Diana preferă o altă poreclă: „Mick Jagger al Bucătăriei Mexicane”.

Filmul explorează viața vibrantă și neconvențională a Dianei, amestecând cinévérité-ul cu imagini de arhivă, fotografii și interviuri. Spectatorii o însoțesc în decorul intim de acasă: gătind, exersând, răstindu-se la câinii ei, conducându-și camioneta, călătorind ca să-și primească premiile și adresându-se publicului. Filmul prezintă interviuri cu chefi importanți și cu prieteni ai Dianei, printre care Alice Waters, José Andrés, Rick Bayless și Gabriela Cámara, precum și imagini de la show-ul culinar al Dianei, „Arta bucătăriei mexicane”,  de la TLC, din 1992. Fie că îi instruiește pe chefii de la binecunoscuta ei școală de bucătărie, fie hoinărește la volanul camionetei sale pe străzile pietruite din Zitácuaro sau stă la soare pe balconul ei cu un scotch, Diana e captivantă, îndrăzneață, spirituală și, fără îndoială, ea însăși.

Elizabeth Carroll (Regizoare și Producătoare)

Elizabeth Carrol a studiat film documentar la Universitatea din San Francisco sub îndrumarea lui Sam Green, un regizor nominalizat la Oscar și membru al Institutului Sundance.

În 2013, ea a înființat casa Honeywater Films specializată în producții despre arta culinară. Ea a regizat conținutul video al ziarului The New York Times și locuiește în Brooklyn.

 

 

Părerea criticilor

Plăcutul portret documentar al lui Elizabeth Carroll oferă o imagine contemporană relevantă, din perspectivă ecologistă, asupra tradiționalismului atât de drag al lui Kennedy.

Considerat un omagiu adus atât femeii însăși, cât și mâncărurilor cărora și-a dedicat viața, Nothing Facy este un atrăgător fel de mâncare principal –  înveselit și mai mult de strălucirea de culoarea lămâii a imaginii lui Paul Mailman și Adrei Zakow, și de contribuția muzicii de coarde a lui Graham Reynolds și Dan Teicher.

– Guy Lodge, Variety

Documentarul lui Elizabeth Carroll ne ‘servește‘ deliciosul portret al unei formidabile englezoaice care a devenit campioană a bucătăriei mexicane

– Peter Bradshaw, The Guardian

Braila:
Sunrise Marina Wine Bistro
Vineri, 18 septembrie, 21:00
București:
Cinema Elvire Popesco 
Outdoor
Duminica, 20 septembrie, 21:00

Genul filmului

Documentar

Regia

Elizabeth Carroll

Distribuția

José Andrés, Gabriela Camara, Diana Kennedy

Premii

- Palm Springs International Film Festival 2020 - Best of the Fest Audience Vote
- Santa Fe Independent Film Festival 2019 - Audience Award
- SXSW Film Festival 2019 - Special Jury Award

Anul

2019

Durata

75 minute

Limba originală

Spaniolă, Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

SUA, Mexic