Selectie 2020

Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin (2019)

Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin (2019)

Când legendarul scriitor și aventurier Bruce Chatwin murea de SIDA, și-a convocat prietenul și colaboratorul Werner Herzog, cerându-i să-i vadă recentul filmul despre băștinașii Saharei. În schimb, ca un cadou de despărțire, Chatwin i-a dat lui Herzog rucsacul pe care-l cărase în călătoriile sale în jurul lumii.

Treizeci de ani mai târziu, cărând rucsacul, Herzog pornește în propria călătorie, inspirată de pasiunea lor împărtășită pentru viața nomadă. De-a lungul drumului, Herzog dezvăluie povești ale unor triburi pierdute, ale unor rătăcitori și visători.

El călătorește în America de Sud, unde Chatwin a scris În Patagonia, cartea care l-a transformat într-o senzație literară, cu poveștile sale enigmatice despre dinozauri, mituri și călătorii spre capătul lumii.

În Australia, unde Herzog și Charwin s-au întâlnit prima dată, Herzog explorează puterea sacră a tradițiilor aborigenilor care au fost o sursă de inspirație pentru cea mai celebră carte a lui Chatwin, Odele. Iar în Marea Britanie, în frumosul peisaj de la granițele galeze, el descoperă acel singur loc pe care Chatwin l-a numit „acasă”.

Povestit în stilul inimitabil al lui Herzog, plin de personaje și întâlniri memorabile, filmul explorează viziunea creativă și personală pe care el a împărtășit-o cu Chatwin: o pasiune pentru puterea narațiunii și dorința de a găsi perspective profunde în experiența umană în rândul comunităților aflate la extreme.

Un portret al unuia dintre cei mai carismatici scriitori ai secolului XX, filmul oferă și o perspectivă personală revelatorie în imaginația și obsesiile unuia dintre cei mai vizionari regizori ai lumii (sursa: Dan Hunt).

Despre regizor

Născut în Munchen, în 1942, Werner Herzog a crescut într-o vale izolată din munții Bavariei. Până la vârsta de 11 ani, nici măcar n-a știut de existența cinema-ului. A început să dezvolte proiecte de film de la vârsta de 15 ani și, cum nimeni nu era dispus să i le finanțeze, Herzog lucra în tură de noapte ca sudor într-o oțelărie, în timpul ultimilor ani de liceu. A început să și călătorească pe jos. A dat primul telefon la vârsta de 17 ani și a făcut primul film la vârsta de 19 ani. A renunțat la facultate, unde studia istorie și literatură.

De atunci, Werner Herzog a produs, a scris și a regizat peste șaptezeci de filme de ficțiune și documentare. A fost nominalizat la Oscar, în 2009, pentru Encounters at the End of the World [Întâlniri la capătul lumii] (2007), la categoria „Cel mai bun lungmetraj documentar” și a primit nenumărate nominalizări și premii în cadrul festivalurilor de film de la Cannes și de la Berlin, precum și în multe alte festivaluri de pe toate continentele.

Perspectiva regizorului

„Bruce Charwin a fost un scriitor ca nimeni altul. A meșteșugit povești mitice în voiaje ale minții. Noi am fost suflete îngemănate – el ca scriitor, eu ca cineast. Eu am vrut să fac un film care nu e o biografie tradițională, ci o serie de întâlniri inspirate de călătoriile și ideile lui Bruce.” – Werner Herzog

Ce spun criticii

Pe măsură ce filmul se dezvoltă, Herzog creionează un arc ce se întinde din Antarctica până în Siberia și chiar mai departe, insinuând că, într-un fel, cu toții venim din același loc, neidentificabil pe hartă.

– Glenn Kenny, New York Times

Reproducând multe dintre cele mai notabile călătorii ale lui Chatwin, Herzog evocă sufletul neliniștit al răposatului călător englez și ciudata sa fascinație pentru probleme profunde care l-au captivat de multă vreme pe regizor.

– Nick Schager, Variety

Cinema

Elvire Popesco

Miercuri,

16 septembrie

ora 18:30

Genul filmului

Documentar, biografie

Regia

Werner Herzog

Distribuția

Werner Herzog

Premii


- Rotterdam International Film Festival 2020
Luxembourg City Film Festival 2020
São Paulo International Film Festival 2020
Hainan Film Festival 2020
Gröningen Film Festival 2020

Anul

2019

Durata

125 minute

Limba originală

Engleza, Franceza

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Marea Britanie