Selectie 2020

My Mexican Bretzel (2019)

My Mexican Bretzel (2019)

My Mexican Bretzel începe cu niște cadre în alb-negru, cu piloți aflați în Elveția în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind subtitrat cu extrase – după cum ni se spune – din jurnalul lui Vivian Barrett. Ea ne vorbește despre sine și despre soțul său, Leon, care și-a pierdut parțial auzul în urma unui accident de avion și n-a mai putut zbura. Apoi, frumoasa viață a celor doi se desfășoară în fragmente din jurnal și imagini filmate de Leon, din care aflăm că a inventat un antidepresiv de succes și cât de obsedat a fost de tot felul de forme de transport.

Gândurile și observațiile lui Vivian sunt însoțite de filme de familie atent montate, iar un material vizual ceva mai abstract îi ilustrează temerile, dorințele secrete și visurile chinuitoare. Îl citează deseori pe Kharjappalli, un guru indian, care o face să reziste când trece prin stări de nesiguranță și prin tulburări emoționale. Sunetul este folosit inteligent și cu reținere, subliniind imaginile sau scoțând în evidență emoțiile. Ne dăm seama că privitorul este manipulat, dar în ce măsură?… acest lucru devine clar de-abia la sfârșit.

Nuria Giménez (regizoare)

Născută la Barcelona, în 1976, a studiat jurnalismul, relațiile internaționale și regia de film documentar. A locuit la Berlin, Paris și Londra. A deținut diverse posturi, de la corespondent de presă și de radio la asistentă medicală și figurantă în filme de groază, profesoară, stewardesă, redactor, traducătoare de cărți, comentator de presă, regizor de videoclipuri, organizator de evenimente și multe altele. Kafeneio, primul să documentar de scurt-metraj, a fost selectat pentru festivalurile DocumentaMadrid 2017 și Midbo 2017.

Citate de film

Dorința de a crede este mâna unui om de pe marginea unei prăpastii, care se agață de singura stâncă ce pare să îl salveze. Dar el sfârșește mereu prin a se prăbuși din cauză că stânca e un miraj, la fel ca și prăpastia.

Critica

Debutanta Nuria Giménez încântă publicul cu un documentar care explorează efectul minciunilor, relevând o sofisticată și fascinantă structură cinematografică.

– Alfonso Rivera, cineuropa.org

Cinema Union

Vineri, 2 octombrie
20:30

Genul filmului

Documentar

Regia

Nuria Giménez

Distribuția

Ilse G. Ringier, Frank A. Lorang

Premii

Anul

2019

Durata

72 minute

Limba originală

Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Spania