Selectie 2020

Mosquito (2020)

Mosquito (2020)

Visând la mari aventuri și dorind să își apere țara, un tânăr portughez se înrolează în armată în timpul Primului Război Mondial și este trimis pe front în Mozambic, în Africa. Rămas în urma plutonului, el pornește pe un drum istovitor pe tărâmul de legendă al triburilor Makua, străbătând peste 1000 de kilometri în căutarea visului său.

Despre regizor

João Nuno Pinto este un regizor portughez, născut în 1969 în Lourenço Marques, în Mozambic. El s-a mutat în Portugalia la vârsta de 5 ani, la scurt timp după ce fosta colonie portugheză și- câștigat independența. În ultimii ani el a locuit la Lisabona și la São Paulo.

După o solidă carieră internațională în publicitate, în 2010, João Nuno Pinto lansează America, primul său film artistic, o privire ironică asupra Portugaliei contemporane prin ochii imigranților clandestini. Filmul a fost bine primit în Portugalia, Spania și Brazilia, fiind selectat și premiat la câteva festivaluri internaționale de film din întreaga lume.

Ce spune regizorul?

În 1917, la vârsta de 17 ani, bunicul meu a ajuns în Mozambic împreună cu Compania a 4-a Expediționară Portugheză ca să apere fosta colonie portugheză în fața pericolului german. Ca mulți alți militari europeni aflați în Africa în timpul Primului Război Mondial, au fost siliți să parcurgă zilnic pe jos sute de kilometri, suportând multe privațiuni, boli, suferind de foame și de sete. Singura diferență este că el a trecut prin toate acestea singur, absolut singur, căutând războiul și visele lui de glorie. Deși Mosquito este inspirat de călătoria bunicului meu prin Africa, nimeni nu știe exact prin ce a trecut în timpul acestei călătorii lungi și solitare. Aici intervin ficțiunea și sensul pe care am vrut să îl dau narațiunii mele.

Ce spun criticii

Până la sfârșit, Mosquito oferă o imagine chinuitoare a conflictului la nivelul cel mai frust și dezgustător. Dar nu este doar despre un film anti-război; el vizează și istoria colonială a Portugaliei și dominația sa, văzute aici ca un cadru în care se clădesc violența și răul.

– Wendy Ide, Screen Daily

Filmările din Mozambic fac din Africa un fundal magnific în care Zacarias și ‘misiunea sa imposibilă’ devin și mai mici.

– Ard Vijn, ScreenAnarchy

 

 

Grădina de vară

Herăstrău a Teatrului

de Revistă C-tin Tănase

Luni,

21 septembrie

20:00

Genul filmului

Dramă, Război

Regia

João Nuno Pinto

Distribuția

João Nunes Monteiro, Sebastian Jehkul, Filipe Duarte, Josefina Massango, Miguel Moreira, Ana Magaia, Camané.

Prezentat la


- Rotterdam International Film Festival 2020
Luxembourg City Film Festival 2020
São Paulo International Film Festival 2020
Hainan Film Festival 2020
Gröningen Film Festival 2020

Anul

2020

Durata

125 minute

Limba originală

Portugheză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Portugalia