Selectie 2020

Krabi, 2562 (2019)

Krabi, 2562 (2019)

Krabi, 2562 explorează peisajele și poveștile comunității Krabi, din sudul Thailandei. Fiind o importantă destinație turistică din această țară, realizatorii filmului vor să capteze orașul în momentul în care preistoria, trecutul mai apropiat și lumea contemporană se reunesc, uneori cu greutate.

Oferind un nou gen de explorare a lumii turistice din Thailanda, documentarul lui Anocha Suwichakornpong și Ben Rivers, elegant din punct de vedere vizual și novator din punctul de vedere al concepției, este o ambițioasă reflecție despre timp, loc și amintiri.

Caracterizat printr-o documentare creatoare și prin realism cinematografic, filmul Krabi, 2562 este o lucrare luminoasă și optimistă despre forța cu care imaginile trebuie să reprezinte și să manipuleze universul tipic al unor amintiri colective, atrâgând atenția societății.

Conceput și realizat în comun de Anocha Suwichakornpong și Ben Rivers, doi favoriți ai festivalurilor și două voci distincte, provenind din culturi și tradiții diferite care, cu toate acestea, împărtășesc aceeași viziune generoasă despre lume, Krabi, 2562 reprezintă dezvoltarea unor teme abordate și în instalația din 2018 a acestui duo, pregătită pentru prima ediție a Bienalei Thailandeze. În povestea filmului și în spațiul său vizual, Holocenul, era noastră geologică, trecutul recent și zilele noastre (2562 fiind anul actual din calendarul budist) coexistă în provincia Krabi, din sudul Thailandei și în minunatele sale peisaje liniștitoare – niște paradisuri care în curând vor dispărea pentru totdeauna, contaminate de consumerismul în creștere și de turismul invadator.

Despre regizori

Ben Rivers

Ben Rivers este artist plastic și regizor de film ale cărui lucrări au fost prezentate la Galeria Kate MacGarry din Londra. Rivers a primit premiul al doilea la ediția Eye Art Film din 2016 și premiul FIPRESCI al Criticilor de Film la cea de-a 68-a ediție a Festivalului Cinematografic de la Veneția pentru primul său film, Two Years at Sea; Premiul Art Basel 42, pentru filmul Sack Barrow și Premiul Artiștilor al Fundației Paul Hamlyn, în 2010. Printre aparițiile sale solo se numără Phantoms, la Trienala de la Milano, Urth, Societatea Renașterii din Chicago; Islands, la Kunstverein din Hamburg, Earth Needs More Magicians, la Camden Arts Centre din Londra, The Two Eyes Are Not Brothers, la Artangel din Londra și la Whitworth Museum din Manchester. Cel mai recent film al său, The Sky Trembles and the Earth Is Afraid, și The Two Eyes Are Not Brothers au avut premiera la principala competiție din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno.

 

Anocha Suwichakornpong

Născută în Thailanda, Anocha Suwichakornpong a absolvit programul de masterat în studii de film de la Columbia University. Teza de absolvire, Graceland, a devenit primul scurt-metraj thailandez selectat oficial la Festivalul de Film de la Cannes. Mundane History, primul său film artistic, a obținut numeroase premii, printre care și Tiger Award, la Rotterdam. Cel de-al doilea film artistic al Anochei, By the Time It Gets Dark, a avut premiera la Locarno și a fost prezentat și la alte festivaluri, precum cele de la Toronto, BFI Londra, Vienala și festivalul de la Rotterdam. Fimul a obținut trei premii naționale thailandeze, printre care și cele pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor. Filmul a fost candidatul Thailandei la Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Ce spun criticii

Filmat pe o peliculă de 16 mm de Rivers și operatorul său, Leung Ming Kai, filmul urmărește lent drumul lin al naturii omniprezente într-o lumină veșnic schimbătoare și pe localnicii care, în mod ciudat și totuși natural, rămân suspendați într-o vastă scurgere a timpului, și a amintirilor.

– Giovanna Fulvi, Toronto International Film Festival

Într-o continuă absență a turismului global, s-ar putea ca o alternativă să fie Krabi,2562, o călătorie abstractă de vis co-regizată de thailandeza Anocha Suwichakornpong și de avangardistul britanic Ben Rivers.

– Danny Leigh, Financial Times

 

 

 

Cinema Union

Joi, 1 octombrie

ora 18.00

Genul filmului

Documentar

Regia

Ben Rivers, Anocha Suwichakornpong

Distribuția

Arak Amornsupasiri, Nuttawat Attasawat, Oliver Laxe

Premii

Anul

2019

Durata

94 minute

Limba originală

Engleză, Thailandeză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Marea Britanie, Thailanda