Selectie 2020

Florianopolis Dream (2018)

Florianopolis Dream Itinerama Travel Film Festival

Florianopolis Dream (2018)

Când o familie pe punctul de a se destrăma hotărăște să pornească la drum din Argentina până în Brazilia sperând ca astfel să-și salveze o căsnicie ratată, începe o timidă experiență ce se transformă curând într-o vacanță în care fiecare are parte de niște experiențe noi și incitante.

Lucrecia (Mercedes Morán) și Pedro (Gustavo Garzón), amândoi psihanaliști, sunt împreună de mulți ani. Cu doi copii pe cale să devină adulți, cuplul decide să-și reevalueze căsătoria și să-și anunțe separarea. Sau cam așa ceva. Familia pornește în drumeție spre Florianópolis, un oraș-insulă brazilian, unde Lucrecia și Pedro s-au bucurat pe vremuri de începutul idilei lor. Ei închiriază o căsuță de la alți doi soți de vârstă mijlocie care, întâmplător, sunt și ei pe cale să se despartă.

Printre ședințe de înot, mâncăruri, băuturi și karaoke, adulții și adolescenții deopotrivă au șansa să descopere sexul sau romantismul sau și una și alta. Pe măsură ce ne apropiem de ziua de naștere a Lucreciei, aceste zile lipsite de griji nasc și niște întrebări mai grave despre de menirea noastră, iubirea dintre noi și șansele pe care viața încă ni le mai oferă.

ANA KATZ (Regizoare și scenaristă)

Ana Katz Itinerama Travel Film festival

Scenarista și regizoarea argentiniană Ana Katz are darul de a surprinde aspecte din viața femeilor, rareori regăsite în film. Ultimul său film, totodată și cel mai bun de până acum,  ne oferă potretul fascinant și proaspăt al unei familii din clasa de mijloc, aflată în vacanță.

Filmul ne face să descoperim treptat înțelepciunea față de maturizare, dorință,  de cunoașterea de sine și de capriciile relațiilor  de lungă durată.

Amintind câteodată de filmele lui Eric Rohmer, Sueño Florianópolis ne reamintește că, uneori, tușele cele mai delicate pot reda sentimentul cel mai adânc. Nimic nu este forțat și totul este în armonie.

Aparatul de filmat al lui Katz nu este indiscret, iar strălucitoarea sa distribuție – mai ales Morán, pe care cinefilii și-o amintesc din La Ciénaga, filmul Lucreciei Martel – se simte în largul său cu personajele sale bine creionate.

Oferiți-vă o vacanță cu Katz și oamenii săi; vă veți întoarce bine dispuși, împrospătați și, într-o mică măsură, schimbați.

Părerea criticilor

Prezentat în premieră la Karlovy Vary, Sueño Florianópolis este în mare parte în concordanță cu creația de până acum a lui Katz prin prezentarea discretă și atentă a întâmplărilor de zi cu zi și a implicațiilor lor mai grave. Datorită nu doar peisajului idilic de pe coasta braziliană, filmul reprezintă una dintre cele mai relaxante și proaspete creații ale sale, optimistă și dulce-amăruie în egală măsură.

  • Guy Lodge– Variety

Este cel mai relevant film al lui Katz de până acum, o sărbătoare evidentă a realismului banal – termen folosit la modul cel mai elogios – care sugerează că fericirea trebuie prețuită în micile lucruri din viața de zi cu zi pe anevoiosul drum spre lucruri mai importante.

  • BOYD VAN HOEIJ, The Hollywood Reporter
Florianopolis Dream Itinerama Travel Film Festival

Sunrise

Marina Wine Bistro

Vineri, 14 august
21:00

Genul filmului

Comedie, Romantic

Regia

Ana Katz

Distribuția

Gustavo Garzón, Mercedes Morán, Andrea Beltrão

Premii

Anul

2018

Durata

106 minute

Limba originală

Spaniolă, Portugheză

Subtitrarea

Română, Engleză

Țara de produție

Argentina, Brazilia, Franța