Selectie 2020

Été 85 (2020)

Été 85 (2020)

Alexis, în vârstă de 16 ani, naufragiază pe coastele Normandiei, iar David, în vârstă de 18 ani, îl salvează eroic. Alexis tocmai l-a cunoscut pe prietenul visurilor lui. Dar va dura oare visul mai mult decât o vară? Vara anului 1985.

În elegantul său film, „Vara anului 1985”, François Ozon amestecă stridența cu homosexualitatea și cu elemente de thriller în decorul scăldat în soare al unei tragedii devenite o poveste romantică, pe coasta Normandiei. Prin flashback-uri și metaficțiune, filmul surprinde perfect epoca în care se petrece acțiunea, apelând la peliculă de 16 milimetri și la moda anilor ‘80.

Alexis (Félix Lefebvre, într-un rol demn de un adevărat star) este un adolescent cu origini modeste care nu știe încă dacă să se apuce de lucru  sau să-și continue studiile de literatură. Navigând, el se răstoarnă cu barca în timpul unei furtuni și este salvat de un necunoscut în vârstă de 18 ani, David (fermecătorul Benjamin Voisin). Acesta din urmă îl aduce pe Alexis în casa lui, unde cei doi se întâlnesc cu mama lui David, o femeie puternică și atrăgătoare (nostima Valeria Bruni-Tedeschi). David se implică în această nouă prietenie și în această incipentă idilă și, în curând, începe să-l copleșească pe Alexis cu atenția sa și cu daruri. El îi oferă lui Alexis chiar și o slujbă de vară la magazinul nautic al mamei sale, magazin pe care el l-a preluat după recenta moarte a tatălui său.

Spre deosebire de multe alte povești de dragoste queer, din pragul maturității, „Vara anului 1985” nu insistă asupra momentului de coming-out al tinerelor sale personaje. Ele nu sunt marcate de rețineri sexuale, ceea ce face ca filmul să devină imaginea deplină a dorinței lor și a sexualității lor tinerești. Filmul scoate totodată la lumină și alte elemente, mai ezoterice, ale pasiunii și devoțiunii, întrebându-se dacă nu cumva noi suntem cei care proiectăm asupra celorlalți o imagine de care ne îndrăgostim.

Sursa Philippe Quaisse / UniFrance (unifrance.org)

Despre regizor

François Ozon (născut pe 15 noiembrie 1967) este un regizor și scenarist francez ale cărui filme se caracterizează de obicei printr-un spirit satiric ascuțit și printr-o viziune fără prejudecăți asupra sexualității umane. El este considerat ca fiind unul dintre cei mai provocatori și mai viguroși regizori apăruți după 1990.

Regizorul francez François Ozon se renarcă prin niște întunecate și caustice filme psihologice al căror impact se trage din explorarea sinceră și adesea tulburătoare a tabuurilor și sexualității.

El și-a câștigat prestigiul internațional prin filmele Opt femei (2002) și Piscina (2003). Ozon este considerat drept unul dintre cei mai importanți tineri regizori francezi ai „Noului Val” al cinemaografului francez, alături de Jean-Paul Civeyrac, Philippe Ramos și Yves Caumon, precum și din grupul regizorilor care se identifică prin așa-zisul „cinema du corps/cinema of the body/cinematograful trupului”.

Combinând umorul sec, sensibilitatea și viziunea subversivă cu un talent al manipulării, Ozon a ajuns să fie comparat cu Hitchcock și Chabrol, regizori ale căror opere au fost o consistentă sursă de inspirație pentru tânărul regizor, în procesul de identificare a unui impresionant teritoriu propriu în cinematografie.

Critica

„Été 85″, ne reaminește de ce stilul lui Ozon este atât de unic.

– Peter Debruge, Variety

O poveste deseori ciudată și puțin dureros de privit, dar totodată sinceră și adevărată despre adolescență într-un mod rareori văzut în filmele despre adolescenți făcute de regizori de vârsta a doua.

– Boyd van Hoeij, Hollywood Reporter

„Été 85″ este un amestec remarcabil de întâmplări petrecute sub soarele verii și noaptea pe mare.

– Fabien Lemercier, cineuropa.org

București:
Cinema Elvire Popesco
Duminică, 20 septembrie, ora 18:15

Genul filmului

Dramă

Regia

François Ozon

Distribuția

Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge

Alte detalii

Premiera franceză a avut loc în iulie 2020

Anul

2020

Durata

100 minute

Limba originală

Franceză, Engleză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Franța, Belgia