Selectie 2020

Catch the wind (2017)

Catch the wind (2017)

Edith (Sandrine Bonnaire – personalitate importantă a cinematografului francez, de patru ori laureată a festivalurilor de la Cannes și Veneția), o muncitoare textilistă în vârstă de 45 de ani, își vede viața întoarsă pe dos din cauza reducerii activității companiei la care lucrează. Înstrăinată de fiul său și fără alte relații, în loc să intre în șomaj, ea se hotărăște să-și lase în urmă viața de până acum și să continue să lucreze în cadrul companiei, mutate acum în Maroc.

În consecință, Edith traversează Strâmtoarea Gibraltar și se stabilește la Tangier, într-o mică pensiune recomandată de Nadia și administrată de Mina și Ali, o femeie divorțată și fiul ei (Mouna Fettou și Kamal El Amri). E un oraș plin de șantiere și periculos pentru ea care este poreclită imediat „franțuzoaica“. Edith descoperă dura realitate a muncii și obiceiurilor locale și are niște experiențe neplăcute care îi provoacă o mare dezamăgire, deși caută să salveze aparențele atunci când relațiile sale cu Mina și cu Ali se înrăutățesc treptat (sursă: Fabien Lemercier, cineeuropa.org).

Despre regizor

Morel s-a născut la Villefranche-sur-Saône, Rhône, Franța, un orășel cu 30000 de locuitori de lângă Lyon. El a copilărit și în Lacenas, un sătuc din districtul Villefranche

La vârsta de 15 ani, Morel pleacă să urmeze studii de film la Lyon, iar mai târziu se mută la Paris. Acolo el l-a întâlnit pe prestigiosul regizor francez André Téchiné, care i-a oferit rolul lui François, eroul principal din Les Roseaux sauvages (Stufărișul sălbatic, 1994) multilaureat al Premiului César, care l-a făcut cunoscut, atrăgându-i prețuirea criticii și aducându-i în 1995, și o nominalizare la Premiul César pentru mai cel promițător  tânăr actor.

În timp ce partenerele sale din Stufărișul sălbatic, Elodie Bouchez și Stéphane Rideau, au avut o carieră de succes ca actrițe (el le-a distribuit deseori în propriile filme), Morel ales să urmeze o carieră în spatele aparatului de filmat, regia fiind pasiunea lui dintotdeauna.

Ce spun criticii

Gael Morel și operatorul său, David Chambille, regăsesc frumusețea Tangierului, vechi port afectat de occidentalizare, dar păstrându-și totodată identitatea distinctă.

– Scott Tobias, Variety

Drama dură și sentimentală a unei femei expatriate.

– Jordan Mintzer, Hollywood Reporter

 

Cinema Elvire Popesco

Joi,

17 septembrie

18:30

Genul filmului

Drama, Comedie

Regia

Gaël Morel

Distribuția

Sandrine Bonnaire, Mouna Fettou, Kamal El Amri

Prezentat la


Festivalul internațional de Film de la Toronto (premieră mondială)

Anul

2017

Durata

103 minute

Limba originală

Franceză, arabă

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Franța