Selectie 2020

A L’Abordage (2020)

A L’Abordage (2020)

La Paris, într-o seară toridă de vară, Felix o cunoaște pe Alma, o tânără de care se îndrăgostește. În dimineața următoare, Alma se urcă în tren și se duce la familia ei, în sudul Franței. Hotărât să-și urmeze sufletul-pereche, Felix aranjează să plece cu mașina împreună cu cel mai bun prieten al său, Cherif, și cu Edouard, reticentul  lor șofer. Când mașina se strică, la sosire, lucrurile se înrăutățesc: Alma nu pare prea încântată de această vizită neașteptată.

Despre regizor

Guillaume Brac a absolvit facultatea de film La Fémis în 2005. La început, a lucrat ca asistent pe lângă regizorii francezi Emmanuel Mouret și Arnaud des Pallières.  În 2008, a participat la înființarea firmei  Année Zéro, o casă de producție cu sediul în Paris. În 2009, a scris, regizat și produs un scurt-metraj, Le Naufrage, care a fost premiat la Festivalul Premiers Plans din Angers. Turnat în același loc, un an mai târziu, UN MONDE SANS FEMMES a fost primul său film de metraj mediu. Filmul său JULY Tales a fost prezentat în secțiunea de film distractiv a Festivalului de Film de la Istanbul, din 2018, iar TREASURE ISLAND a fost prezentat la Festivalul Filmului de la Karlovy Vary.  A L’ABORDAGE (2020) a avut premiera  la Panorama din cadrul Berlinalei.

Ce spune regizorul?

Dilemele unei vacanțe de vară, această poveste ireală, această paranteză extrasă din viața de zi cu zi, acest teren al unor posibilități care se deschid și se închid, mă fascinează de multă vreme. Din punct de vedere geografic și social, dar și mental și emoțional,  vacanța de vară produce mari schimbări, modifică niște obișnuințe, iar uneori perturbă cursul unei vieți. Aceasta este experiența pe care Eric, Salif și Edouard o vor trăi, fiecare în felul său. Trei tineri, care din mai multe motive de ordin cultural, economic și familial, nu sunt obișnuiți să renunțe la rutina lor, pleacă la drum și se lansează într-o aventură.

Ce spun criticii

O încântătoare etalare a talentelor din distribuția sa diversă și proaspătă… care permite personajelor să fie în primul rând ceea ce sunt, și nu ceea ce reprezintă. À l’abordage  se înscrie, în mare, în tradiția Rohmeriană a comediei-dramă, numai că aici, ea este adaptată secolului XXI și întinerită pentru a reflecta avangarda Generației Z a Franței.

– Jessica Kiang, Variety

Grădina de vară

Herăstrău a Teatrului

de Revistă

Constantin Tănase

Luni,

14 septembrie

19:30

Filmul va fi precedat de CineTalks (ora 19:30), o discuție cu Irina Margareta Nistor, moderată de Andreea Pietroșel (30 de minute). 

Genul filmului

Comedie

Regia

Guillaume Brac

Distribuția

Eric Nantchouang, Salif Cissé, Édouard Sulpice, Asma Messaoudene, Ana Blagojevic, Lucie Gallo, Martin Mesnier, Nicolas Pietri, Cécile Feuillet, Jordan Rezgui

Premii


- Berlin International Film Festival 2020 - Premiul FIPRESCI - Mențiune de onoare
- Cabourg Romantic Film Festival 2020 - Premiul pentru cel mai bun film
Odessa International Film Festival 2020 - Nominzalizat

Anul

2020

Durata

95 minute

Limba originală

Franceză

Subtitrarea

Română

Țara de produție

Franța