PROGRAM Itinerama Travel Film Festival 2020 la București
Pentru că este un an al schimbărilor și al noilor experiențe, HipTrip devine Itinerama - primul festival de film din Europa centrală și de sud-est dedicat filmelor a căror acțiune este centrată în jurul unor repere precum „călătorie”, „explorare”, „cunoaștere de sine” și „depășirea limitelor”.
Florianopolis Dream Itinerama Travel Film Festival

Vineri, 31 iulie / ora 21:00
@ Elvire Popesco Outdoor

Florianopolis Dream (2018)

Când o familie pe punctul de a se destrăma hotărăște să pornească la drum din Argentina până în Brazilia sperând ca astfel să-și salveze o căsnicie ratată, începe o timidă experiență ce se transformă curând într-o vacanță în care fiecare are parte de niște experiențe noi și incitante.

itinerama Travel Film Festival - Maiden (poster)

Sâmbătă, 1 august / ora 21:00
@ Elvire Popesco Outdoor

Maiden (2018)

Maiden este povestea captivantă a lui Tracy Edwards, o tânără în vârstă de 24 de ani, bucătar pe vase de croazieră, care a devenit șefa primului echipaj în exclusivitate feminin ce a participat la ediția din 1989 a cursei Whitbread Round the World Race (Cursa Whitebread în Jurul Lumii).

Luni, 14 septembrie / ora 20:00
@Grădina de Vară Herăstrău a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase"

A l’abordage (2020)

La Paris, într-o seară toridă de vară, Felix o cunoaște pe Alma, o tânără de care se îndrăgostește. În dimineața următoare, Alma se urcă în tren și se duce la familia ei, în sudul Franței. Hotărât să-și urmeze sufletul-pereche, Felix aranjează să plece cu mașina împreună cu cel mai bun prieten al său, Cherif, și cu Edouard, reticentul  lor șofer. Când mașina se strică, la sosire, lucrurile se înrăutățesc: Alma nu pare prea încântată de această vizită neașteptată.

Proiecția va fi precedată de CineTalks (30 de minute), o sesiune specială despre film având-o invitată pe Irina Margareta Nistor. Aceasta va fi moderată de Andreea Pietroșel. Accesul se va face începând cu ora 19.00. Purtarea măștii este obligatorie în timpul întregului eveniment, precum și utilizarea dezinfectantului la venire, pus la dispoziție de organizator.

Marți, 15 septembrie / ora 20:00
@Grădina de Vară Herăstrău a Teatrului de Revistă „Constantin Tănase"

Babyteeth (2020) - proiecție specială

Platforma 6. Gara Centrală. Sydney. Vară. Milla Finlay, în vârstă de șaisprezece ani, este în drum spre lecția de vioară când i se declanșează o hemoragie nazală. Moses, un tânăr de douăzeci și trei de ani și traficant ocazional de droguri, își scoate tricoul și o ajută să își oprească sângerarea. Sunt atrași instantaneu unul de celălalt. Tânăra îl aduce acasă pentru a-i întâlni părinții, Henry, un psihiatru, și Anna, pianistă. Milla urmează să înceapă chimioterapia a doua zi. Este a doua recidivă și este gata să lupte pentru viața ei, deși nu așa cum și-ar dori mama sa. Anna încearcă să-i ofere o viață normală în măsura posibilităților – mergând la lecții de vioară, la școală și chiar la întâlniri cu băieți de vârsta ei. Dar adolescența, prima dragoste și rebeliunea apar în același timp în care Milla începe tratamentul și nu există cale de întoarcere.

Miercuri, 16 septembrie / ora 18:30
@Cinema Elvire Popesco

Nomad: In the footsteps of Bruce Chatwin (2019)

Când legendarul scriitor și aventurier Bruce Chatwin murea de SIDA, și-a convocat prietenul și colaboratorul Werner Herzog, cerându-i să-i vadă recentul filmul despre băștinașii Saharei. În schimb, ca un cadou de despărțire, Chatwin i-a dat lui Herzog rucsacul pe care-l cărase în călătoriile sale în jurul lumii.

Treizeci de ani mai târziu, cărând rucsacul, Herzog pornește în propria călătorie, inspirată de pasiunea lor împărtășită pentru viața nomadă. De-a lungul drumului, Herzog dezvăluie povești ale unor triburi pierdute, ale unor rătăcitori și visători.

El călătorește în America de Sud, unde Chatwin a scris În Patagonia, cartea care l-a transformat într-o senzație literară, cu poveștile sale enigmatice despre dinozauri, mituri și călătorii spre capătul lumii (Dan Hunt).

Proiecția va fi precedată de CineTalks (30 de minute), o sesiune specială despre Chatwin, Herzog și Patagonia avându-i invitați pe Irina Margareta Nistor, montaniardul Costin Miu care are o poveste de dragoste cu masivul argentinian Aconcagua și Ema Rotunjanu, o tânără antreprenoare fascinată de Argentina & Patagonia. Aceasta va fi moderată de Andreea Pietroșel. Accesul se va face începând cu ora 17.30. Purtarea măștii este obligatorie în timpul întregului eveniment, precum și utilizarea dezinfectantului la venire, pus la dispoziție de organizator.

Miercuri, 16 septembrie / ora 21:00
@Cinema Elvire Popesco Outdoor

Sanctuary (2019)

În documentarul „Sanctuary” (secțiunea Exploratorii), câștigătorul Oscar, actorul Javier Bardem, explorează viața subacvatică a zonei arctice.  Carlos Bardem și Javier Bardem călătoresc pe continent cu o echipă de oameni de știință pentru a afla despre uimirea diversității sale eco-sistemice și rolul oceanelor în reducerea dioxidului de carbon. Frații fac o scufundare submarină în cea mai friguroasă mare de pe Pământ unde văd minunile sale din altă lume și întâlnesc animalul preferat al lui Javier, pinguinul (Toronto International Film Festival).

Joi, 17 septembrie / ora 18:30
@Cinema Elvire Popesco

Catch the wind (2017)

Edith (Sandrine Bonnaire – personalitate importantă a cinematografului francez, de patru ori laureată a festivalurilor de la Cannes și Veneția), o muncitoare textilistă în vârstă de 45 de ani, își vede viața întoarsă pe dos din cauza reducerii activității companiei la care lucrează. Înstrăinată de fiul său și fără alte relații, în loc să intre în șomaj, ea se hotărăște să-și lase în urmă viața de până acum și să continue să lucreze în cadrul companiei, mutate acum în Maroc.

În consecință, Edith traversează Strâmtoarea Gibraltar și se stabilește la Tangier, într-o mică pensiune recomandată de Nadia și administrată de Mina și Ali, o femeie divorțată și fiul ei (Mouna Fettou și Kamal El Amri). E un oraș plin de șantiere și periculos pentru ea care este poreclită imediat “franțuzoaica“. Edith descoperă dura realitate a muncii și obiceiurilor locale și are niște experiențe neplăcute care îi provoacă o mare dezamăgire, deși caută să salveze aparențele atunci când relațiile sale cu Mina și cu Ali se înrăutățesc treptat (Fabien Lemercier, cineeuropa.org).

Joi, 17 septembrie / ora 21:00
@Cinema Elvire Popesco Outdoor

Paris la Blanche (2017)

Nemaiavând nicio veste de la soțul ei, plecat la muncă în Franța prin anii’70, Rekia, o femeie de vârstă mijlocie, își părăsește satul și pleacă la Paris. Ea traversează Algeria și Marea Mediterană se rătăcește pe străzile din cartierul Pigalle pentru ca, în cele din urmă, să îl găsească pe dragul ei Nura într-un cartier mărginaș al Parisului, locuind într-un adăpost pentru muncitori migranți. Dar eroul ei, un veteran al luptei pentru eliberarea Algeriei, a devenit cu totul altul, a devenit un străin.

Sâmbătă, 19 septembrie / ora 18:30
@ Cinema Elvire Popesco

Terrible Jungle (2020)

În premieră națională, cel mai nou film al lui Catherine Deneuve, lansat la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Împreună cu actorul Jonathan Cohen, Deneuve creează un duo irezistibil. Cei doi actori aduc nebunia burlescă – care aduce aminte de umorul filmelor cu Louis de Funes – în acest prim lungmetraj a cărui acțiune va purta spectatorii în jungla amazoniană.

Proiecția va fi precedată de CineTalks (30 de minute), o sesiune specială despre film având-o invitată pe Irina Margareta Nistor. Aceasta va fi moderată de Cristian Curus, directorul festivalului. Accesul se va face începând cu ora 17.30. Purtarea măștii este obligatorie în timpul întregului eveniment, precum și utilizarea dezinfectantului la venire, pus la dispoziție de organizator.

Sâmbătă, 19 septembrie / ora 21:00
@ Cinema Elvire Popesco Outdoor

Window to the sea (2019)

„Window to the Sea” este o poveste puternică și plină de speranță despre dragoste, pierdere și confruntarea neînfricată a vieții, pur și simplu aplecându-se pe altcineva. Pelicula, prezentată la două din cele mai importante festivaluri europene – San Sebastian International Film Festival și Thessaloniki International Film Festival – îi are în rolurile principale pe multipremiata actriță spaniolă Emma Suárez și pe unul dintre cei mai cunoscuți actori eleni, Akilas Karazisis.

Duminică, 20 septembrie / ora 18:15
@ Cinema Elvire Popesco

Été 85 (2020)

Alexis, în vârstă de 16 ani, naufragiază pe coastele Normandiei, iar David, în vârstă de 18 ani, îl salvează eroic. Alexis tocmai l-a cunoscut pe prietenul visurilor lui. Dar va dura oare visul mai mult decât o vară? Vara anului 1985.

În elegantul său film, „Vara anului 1985”, François Ozon amestecă stridența cu homosexualitatea și cu elemente de thriller în decorul scăldat în soare al unei tragedii devenite o poveste romantică, pe coasta Normandiei. Prin flashback-uri și metaficțiune, filmul surprinde perfect epoca în care se petrece acțiunea, apelând la peliculă de 16 milimetri și la moda anilor ‘80.

Proiecția va fi precedată de CineTalks (30 de minute), o sesiune specială despre film având-o invitată pe Irina Margareta Nistor. Aceasta va fi moderată de Cristian Curus, directorul festivalului. Accesul se va face începând cu ora 17.30. Purtarea măștii este obligatorie în timpul întregului eveniment, precum și utilizarea dezinfectantului la venire, pus la dispoziție de organizator.

Duminică, 20 septembrie / ora 21:00
@ Cinema Elvire Popesco Outdoor

Nothing Fancy: Diana Kennedy (2019)

Documentarul este o călătorie în intimitatea bucătarului britanic în vârstă de 92 de ani, Diana Kennedy, considerată o legendă a bucătăriei mexicane și promotoarea acesteia la nivel mondial. În plus, este o avidă ecologistă care a luptat mereu pentru schimbarea mediului înconjurător pentru a produce și susține mâncarea proaspătă pentru generațiile viitoare. Filmul a câștigat anul acesta votul publicului la Palm Springs International Film Festival, dar și titlul de cel mai bun documentar la Santa Fe Independent Film Festival și SXSW Film Festival.

Luni, 21 septembrie / ora 20:00
@ Grădina de vară Herăstrău a Teatrului de Revistă Constantin Tănase

Mosquito (2020)

Visând la mari aventuri și dorind să își apere țara, un tânăr portughez se înrolează în armată în timpul Primului Război Mondial și este trimis pe front în Mozambic, în Africa. Rămas în urma plutonului, el pornește pe un drum istovitor pe tărâmul de legendă al triburilor Makua, străbătând peste 1000 de kilometri în căutarea visului său.

Marți, 22 septembrie / ora 20:00
@ Grădina de vară Herăstrău a Teatrului de Revistă Constantin Tănase

Storm Boy (2020)

Pelicula ne poartă în Coorong National Park din sudul Australia unde un băiețel  salvează un cuib de pelicani orfani, hrănindu-i până la vârsta adultă. Tânărul actor Finn Little a câștigat premiul pentru cel mai bun actor tânăr în rol principal la Zlín International Film Festival for Children and Youth în 2019, iar multi-premiatul actor britanic Geoffrey Rush face un rol secundar de excepție.

Miercuri, 23 septembrie / ora 20:00
@ Grădina de vară Herăstrău a Teatrului de Revistă Constantin Tănase

Soții de militari/ Military Wives (2019)

Viața soțiilor de militari poate fi grea. Despărțite de cei dragi şi cufundate într-un abis de anxietate şi de singurătate, aceste femei îndură  amenințarea cumplită a unei fatidice bătăi în ușă, cu un curaj tăcut şi cu un enorm sacrificiu. Kate (Kristin Scott Thomas), cea care întruchipează soția perfectă de militar, îndură totul cu demnitate şi stoicism. Îşi găseşte libertatea în cântec. Ea este cea care reuşeşte să adune laolaltă un grup de femei cu ajutorul cărora formează Corul „Soții de militari”. La început sceptică şi oarecum ruşinată de grupul amator, proaspăta sosită în cor, rebela  Lisa (Sharon Horgan), îşi schimbă repede opinia, fiind influențată de prietenia, umorul şi curajul descoperite în interiorul grupului pe care odinioară îl blama. Găsindu-şi un numitor comun, Kate, Lisa şi corul  înlătură convențiile şi divergențele personale.

Joi, 1 octombrie / ora 18:00
@ Cinema Union

Krabi, 2562 (2019)

Krabi, 2562 explorează peisajele și poveștile comunității Krabi, din sudul Thailandei. Fiind o importantă destinație turistică din această țară, realizatorii filmului vor să capteze orașul în momentul în care preistoria, trecutul mai apropiat și lumea contemporană se reunesc, uneori cu greutate.

Vineri, 2 octombrie / ora 20:30
@ Cinema Union

My Mexican Bretzel (2019)

My Mexican Bretzel începe cu niște cadre în alb-negru, cu piloți aflați în Elveția în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind subtitrat cu extrase – după cum ni se spune – din jurnalul lui Vivian Barrett. Ea ne vorbește despre sine și despre soțul său, Leon, care și-a pierdut parțial auzul în urma unui accident de avion și n-a mai putut zbura. Apoi, frumoasa viață a celor doi se desfășoară în fragmente din jurnal și imagini filmate de Leon, din care aflăm că a inventat un antidepresiv de succes și cât de obsedat a fost de tot felul de forme de transport.

Sâmbătă, 3 octombrie / ora 20:30
@ Cinema Union

Summer Survivors (2018)

Indre, o tânără ambițioasă, cercetător în psihologie, care a acceptat cu mari îndoieli să transporte doi pacienți de la o clinică de psihiatrie la alta, în schimbul unor avantaje pentru clinica la care lucrează, constată că a devenit șefa unui grup ciudat, pornit într-o lungă călătorie până la mare. Sociabilul Paulius este un tânăr a cărui tulburare bipolară îl deosebește mult de introvertita Juste, ale cărei traume nu se văd, dar amândoi sunt marcați de o bătălie interioară . Pe măsură ce toți trec printr-o luptă de supraviețuire împreună, ceea ce pare a fi călătoria fără griji a unor prieteni dispuși să se distreze, poate deveni de fapt începutul însănătoșirii în această poveste care, ca vara însăși, este plină de speranțe, surprize și de senzația că orice se poate întâmpla.

Duminică, 4 octombrie / ora 20:30
@ Cinema Union

Setting the Bar: A Craft Chocolate Origin Story

Călătoriți de la Bob la Tabletă. Setting the Bar îi urmărește pe cei mai mari maeștri ai ciocolatei din întreaga lume în drumul lor prin încâlcita junglă a Amazonului peruan în căutarea unor varietăți rare de cacao, nemaifolosite vreodată în producția de ciocolată. Împărtășiți pasiunea și încântarea marilor producători în drumul lor prin necunoscut, descoperiți înțelesul poveștilor cultivatorilor de cacao băștinași și vedeți în mod direct uriașul impact al despăduririlor, al traficului de droguri și al marilor afaceri agricole asupra stilului de viață amazonian. Însoțiți-i în confruntarea cu nenumăratele probleme de care se izbește industria ciocolatei din ziua de azi, ascultându-i pe toți cei implicați – de la oficiali ai guvernului și experți ai culturilor de cacao până la agricultorii indigeni și specialiștii în fermentație.

Setting the Bar dezvăluie o nouă eră a unui comerț cu ciocolată sustenabil care protejează mijloacele de trai, susține protecția mediului, îi educă pe consumatori astfel încât  să facă alegeri mai bune, creând totodată tablete de ciocolată câștigătoare de premii!

Organizatori & Parteneri
ORGANIZATOR HipTrip 2018 & Itinerama
Asociatia Maia
CU SPRIJINUL
Cu sprijunul Institutului Francez București
CU SPRIJINUL
CU SPRIJINUL
CU SPRIJINUL
CU SPRIJINUL
Proiectul este co-finanțat de AFCN
AFCN
PARTENERI MEDIA