Serie de mini-documentare video
POVESTIRI DIN ȚARA FĂGĂRAȘULUI
Expoziție foto-video de Adriana Lucaciu - Povestiri din Țara Făgărașului

Adriana Lucaciu a fost într-o expediție inedită. A aflat poveștile Țării Făgărașului de la localnici pasionați de gastronomie, de istoria și de meșteșugurile zonei.

A căutat alături de ei comorile apelor din Țara Făgărașului, precum puțin cunoscutele scoici de râu. Cu alții s-a aventurat prin păduri în căutarea ciupercilor și a plantelor comestibile bine ascunse. Și, la final, le-a ascultat poveștile.

Așa s-a născut proiectul documentar multimedia „Povestiri din Țara Făgărașului”.

NATURA ÎN FARFURIE cu Daniela Elena Graură

Mini-serie documentară

Episodul 1: Dana
Episodul 2: Scoicile
Episodul 3: Gălbiorii
Episodul 4: Plantele

În Evul Mediu târziu, prin căsătorie, Anna Bornemisza – o principesă maghiară – devine stăpână peste Transilvania și primește ca dar de nuntă Cetatea Făgăraş. Pasionată de gastronomie, începe în 1680 lucrul la o carte de bucate, manuscrisul fiind redactat pe parcursul a opt luni, terminat la Iernut. Prin rețetele sale, Bornemisza reușește să creeze imaginea bucătării făgărășene din evul mediu. Decenii mai târziu, tradițiile culinare notate de principesă se pierd în negura timpului.
De câțiva ani, Daniela Elena Graură – maestru culinar în gastronomie locală – bate în lung și în lat tărâmurile ascunse ale Țării Făgărașului în căutarea de ingrediente ascunse pe colinele deluroase, în pădurile dese și apele repezi ale acestei regiuni istorice. Le inventariază, se gândește la care ar fi rostul fiecăruia într-un fel de mâncare, face experimente culinare în bucătăria sa din Făgăraș și reușește într-un final să găsească „preparatul” ideal pentru fiecare ingredient în parte. În clipul „Natura în farfurie” o veți însoți pe Daniela într-o expediție inedită în căutarea scoicilor din apele dulci făgărășene sau prin păduri la „vânătoare” de gălbiori și hribi. Și asta nu este tot. Dar vă lăsăm să descoperiți noua gastronomie din Țara Făgărașului.

Regie & imagine: Adriana Lucaciu
Inginer de sunet: Tudor Petrea
Producător: Cristian Curus

 

***
Producția face parte din proiectul „Itinerama – Țara Făgărașului la București” organizat de Asociatia Maia și co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

NATURA ÎN FARFURIE - episodul 1: Dana

NATURA ÎN FARFURIE - episodul 2: Scoicile

NATURA ÎN FARFURIE - episodul 3: Gălbiorii

NATURA ÎN FARFURIE - episodul 4: Plantele

Povestiri din Țara Făgărașului - ICONARII

Expoziție foto-video Adriana Lucaciu - Povestiri din Țara Făgărașului. Itinerama: Țara Făgărașului la București

Povestiri din Țara Făgărașului - PARTIZANII

Expoziție foto-video Adriana Lucaciu - Povestiri din Țara Făgărașului. Itinerama: Țara Făgărașului la București
Organizatori & Parteneri
ORGANIZATOR
Asociatia Maia
PARTENER PRINCIPAL
PARTENER PRINCIPAL
PARTENER
PARTENER
Proiectul este co-finanțat de AFCN
AFCN
PARTENERI MEDIA
Ziarul Metropolis
Zile si Nopti