Serie de mini-documentare video
POVESTIRI DIN ȚARA FĂGĂRAȘULUI
Expoziție foto-video de Adriana Lucaciu - Povestiri din Țara Făgărașului

Adriana Lucaciu a fost într-o expediție inedită. A aflat poveștile Țării Făgărașului de la localnici pasionați de gastronomie, de istoria și de meșteșugurile zonei.

A căutat alături de ei comorile apelor din Țara Făgărașului, precum puțin cunoscutele scoici de râu. Cu alții s-a aventurat prin păduri în căutarea ciupercilor și a plantelor comestibile bine ascunse. Și, la final, le-a ascultat poveștile.

Așa s-a născut proiectul documentar multimedia „Povestiri din Țara Făgărașului”.

ICONARII cu Daniela Ciocănaru și Elena Băjenaru

Mini-serie documentară

Episodul 1: Ciuma
Episodul 2: Glaja
Episodul 3: Atelierele

Meșteșugul picturii pe sticlã din Țara Fãgãrașului a apãrut în secolul al XIX-lea s-a afirmat prin arta unor zugravi-țãrani ce au creat icoane în care indicațiile iconografiei bizantine (trãsãturile, vârsta, vestimentația personajelor) s-au împletit cu elemente etnografice, de folclor sau luate din realitatea făgărășană. Ioan Pop (1794?–1870) este primul iconar făgărășean cunoscut cu numele, care, prin înteraga sa creaţie, a influ­enţat hotărâtor această artă în Ţara Făgăraşului şi care este considerat drept cel mai valoros pictor de icoane pe sticlă din Transilvania. Însă, mulți dintre iconari au rămas necunoscuți.

Astăzi, profesoara Daniela Ciocănaru încearcă să reînvie meșteșugul popular prin organizarea unor grupe de mici iconari în multe sate din Țara Făgărașului, dar concentrându-și eforturile în Șinca Nouă (la 36km de Făgăraș), unde s-a mutat în urmă cu câțiva ani. Sub îndrumarea ei, tinerii pictori pe sticlă încercă, în creațiile lor, să respecte întocmai vechile icoane, după care s-au și inspirat. Elena Băjenaru, directoarea Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“, vă poartă, pe scurt, prin istoria acestui meșteșug „dispărut“, dar care reprezintă o parte a identității Țării Făgărașului.

 

Regie & imagine: Adriana Lucaciu
Inginer de sunet: Tudor Petrea
Producător: Cristian Curus

 

***
Producția face parte din proiectul „Itinerama – Țara Făgărașului la București” organizat de Asociatia Maia și co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

ICONARII - episodul 1: Ciuma

ICONARII - episodul 2: Glaja

ICONARII - episodul 3: Atelierele

Povestiri din Țara Făgărașului - NATURA DIN FARFURIE

Povestiri din Țara Făgărașului - PARTIZANII

Expoziție foto-video Adriana Lucaciu - Povestiri din Țara Făgărașului. Itinerama: Țara Făgărașului la București
Organizatori & Parteneri
ORGANIZATOR
Asociatia Maia
PARTENER PRINCIPAL
PARTENER PRINCIPAL
PARTENER
PARTENER
Proiectul este co-finanțat de AFCN
AFCN
PARTENERI MEDIA
Ziarul Metropolis
Zile si Nopti