Gastronomia medievală a Țării Făgărașului
GASTRONOMIA MEDIEVALĂ A ȚĂRII FĂGĂRAȘULUI

Carne de capră cu agrişe, pecie de vițel cu migdale (pecia este mușchiul principal de la vită/vițel sau porc) sau pere în vin sunt doar câteva dintre felurile inedite de mâncare care se regăsesc în una dintre cele mai vechi cărți de bucate din Țara Făgărașului – ,,Cartea de bucate a Annei Bornemisza” (1680).

În Evul Mediu târziu, prin căsătorie, Anna Bornemisza – o principesă maghiară – devine stăpână peste Transilvania. În tradiția principilor transilvăneni de a le face cadou proaspetelor soții un castel, principesa primește ca dar de nuntă Cetatea Făgăraş. Pasionată de gastronomie, începe în 1680 lucrul la o carte de bucate, manuscrisul fiind redactat pe parcursul a opt luni, terminat la Iernut.

Prin rețetele sale, Bornemisza reușește să creeze imaginea bucătării făgărășene din evul mediu. Se remarcă în principal un consum foarte mare de carne, ,,animalele cu patru picioare” – predominând vita, apoi pasărea, mielul, peştele şi numai apoi porcul, dar în cantități mai mici.

Însă, Bornemisza dă o importanță foarte mare condimentelor, reţetarul incluzând nenumărate mirodenii de la tarhon și mărghiran, până la anason și chiar șofran. Bineînțeles, lista este mult mai extinsă iar Cetatea Făgărașului avea chiar și o persoană desemnată special pentru a avea grijă de condimente, ele fiind considerate la propriu o avere și ferecate sub cheie.

Pornind de la aceste descoperiri din evul mediu, maestru culinar în gastronomie locală Daniela Elena Graură (sau Dana, cum îi place să i se spună) încearcă să scormonească fiecare colțișor al Țării Făgărașului cu scopul de a transforma regiunea într-un important punct gastronimic. Așa cum era în anii 1600, pe vremea Annei Bornemisza.

EVENIMENTE CULINARE - PRÂNZ ȘI CINĂ, CA-N ȚARA FĂGĂRAȘULUI
Prânz cu Itinerama: Brânzeturi locale din Țara Făgărașului

Prânz gourmet cu Itinerama: Brânzeturi locale din Țara Făgărașului

Sâmbătă, 26 septembrie & Duminică, 27 septembrie
ora 14:00 @ Acuarela Bistro

„Țara Făgărașului la București” a fost într-o călătorie inedită alături de maestru culinar în gastronomie locală Daniela Elena Graură (sau Dana, cum îi place să i se spună) și am căutat împreună comorile gastronomice ale Țării Făgărașului. Una dintre descoperirile noastre au fost brânzeturile și chutney-urile din fructe, plante și rădăcini locale.

Cină cu Itinerama: Din apele Țării Făgărașului – pește, pui de baltă, crustacee

Cină gourmet cu Itinerama: Din apele Țării Făgărașului – pește, pui de baltă, crustacee

Sâmbătă, 26 septembrie & Duminică, 27 septembrie
ora 19:30 @ Espace Minoux

Am căutat alături de maestru culinar în gastronomie locală Daniela Elena Graură (sau Dana, cum îi place să i se spună). comorile apelor din Țara Făgărașului, precum peștii indigeni de apă dulce și scoicile, ne-am aventurat prin păduri în căutarea ciupercilor și a plantelor comestibile bine ascunse. Le-am găsit și le puteți degusta la București!

Ziarul Metropolis
Zile si Nopti