
Cunoscută în istorie în principal sub denumirea de Țara Oltului (începând din Evul Mediu Timpuriu), iar mai apoi prin regionimul Țara Cârței (după mijlocul secolului al XIII-lea) derivat din numele centrului contemporan politico-administrativ al teritoriului și anume localitatea Cârța, astăzi această regiune istorică încearcă să-și creeze o nouă identintate - Țara Făgărașului.
Proiectul Itinerama – „Țara Făgărașului la București” se concentrează într-o primă etapă pe valorificarea potențialului grastronomic al regiunii, un potențial subestimat în care mâncarea tradițională nu înseamnă sărmaluțe și mămăliguță, ci carpaccio din păstrăv indigen, scoici, pui de baltă sau somn de Olt.

Carne de capră cu agrişe, pecie de vițel cu migdale (pecia este mușchiul principal de la vită/vițel sau porc) sau pere în vin sunt doar câteva dintre felurile inedite de mâncare care se regăsesc în una dintre cele mai vechi cărți de bucate din Țara Făgărașului – ,,Cartea de bucate a Annei Bornemisza” (1680).
Astăzi, pornind de la aceste descoperiri din evul mediu, maestru culinar în gastronomie locală Daniela Elena Graură (sau Dana, cum îi place să i se spună) încearcă să scormonească fiecare colțișor al Țării Făgărașului cu scopul de a transforma regiunea într-un important punct gastronimic. Așa cum era în anii 1600, pe vremea Annei Bornemisza.

Prânz gourmet cu Itinerama: Brânzeturi locale din Țara Făgărașului
Sâmbătă, 26 septembrie & Duminică, 27 septembrie
ora 14:00 @ Acuarela Bistro
„Țara Făgărașului la București” a fost într-o călătorie inedită alături de maestru culinar în gastronomie locală Daniela Elena Graură (sau Dana, cum îi place să i se spună) și am căutat împreună comorile gastronomice ale Țării Făgărașului. Una dintre descoperirile noastre au fost brânzeturile și chutney-urile din fructe, plante și rădăcini locale.

Cină gourmet cu Itinerama: Din apele Țării Făgărașului – pește, pui de baltă, crustacee
Sâmbătă, 26 septembrie & Duminică, 27 septembrie
ora 19:30 @ Espace Minoux
Am căutat alături de maestru culinar în gastronomie locală Daniela Elena Graură (sau Dana, cum îi place să i se spună). comorile apelor din Țara Făgărașului, precum peștii indigeni de apă dulce și scoicile, ne-am aventurat prin păduri în căutarea ciupercilor și a plantelor comestibile bine ascunse. Le-am găsit și le puteți degusta la București!







