Casa Memorială Ionel Perlea, Ograda

Audio Guide

Despre Ionel Perlea

Ionel Perlea este un emblematic dirijor și compozitor român, care în timpul carierei sale artistice a condus prestigioasa orchestră a Metropolitan Opera din New York, dar și numeroase spectacole de operă în Viena, Paris, Buenos Aires și Florența.

Născut în 1900 în comuna Ograda din județul Ialomița, Ionel Perlea a cunoscut succesul internațional la pupitrul Teatro alla Scala din Milano, după ce fusese deja angajat ca dirijor al Operei Române din Cluj și director muzical al Operei Naționale din București.

Relația dirijorului cu România a fost una complicată. La 12 ani, înainte de primul război mondial a părăsit țara alături de mama lui, de naționalitate germană.

După ce și-a încheiat studiile la Academia de Muzică din München, în 1919, Perlea realizează primele sale compoziții importante: „Trei lieduri pentru voce şi pian“, „Cvintetul cu pian“ şi „Două schiţe simfonice“. Revine în România la sfârșitul aceluiași an, la București, unde susţine și primul său concert, la Ateneul Român.

Lumea muzicală românească îl primește cu brațele deschide pe tânărul compozitor, iar acesta o răsplătește în 1923 cu o nouă creație – Quartetul de coarde op.10. Primește pentru aceasta Premiul de compoziție George Enescu, înființat de celălalt mare compozitor român.

Un an mai târziu, în 1927, i se propune postul de dirijor al Operei din Cluj. După încheierea sezonului, un an mai târziu, primește propunerea de a reveni în capitală ca dirijor al Operei Române din București, și mai apoi, în perioada 1934-1936 ca director muzical al instituției.

Evenimentele din august 1944 îl găsesc în turneu la Viena, unde este arestat de autorităţile militare naziste. După un an în lagăre, unde compune poemul simfonic Don Quichotte, Perlea dorește să se întoarcă acasă, însă autorităţile comuniste de la Bucureşti refuză să-i acorde viza de revenire în ţară.

Considerat de statul român un trădător, Perlea este curtat de toate marile opere la lumii și adorat oriunde suține un spectacol. Doar cu un an înainte de moartea sa, în 1969, a reușit să revină pentru a susține 3 concerte la Ateneul Român și la Sala Palatului.

Cu această ocazie a vizitat și gospodăria din Odaia. Într-un act de sfidare autoritățile comuniste i-au întins un covor roșu din poartă până în ușă, au presărat drumul cu petale și au chemat câțiva lăutari ce au cântat piesa „Ionel, Ionelule”. După vizită, casa a fost confiscată și transformată în sediu de C.A.P.

Un lucru mai puțin cunoscut despre Ionel Perlea este că a fost cumnatul scriitorului Mircea Eliade.

Acest tur îți oferă ocazia de a vizita casa memorială a dirijorului prezent în studiile tinerilor care urmează cursurile Conservatorului și în memoria publicului meloman.

Poți afla mai multe despre compozitorul și dirijorul Ionel Perlea în secțiunea dedicată lui, pe site-ul itinerama.ro/baragan. Secțiunea este prilejuită de faptul că în 2020 s-au aniversat 120 de ani de la naștere și comemort 50 de ani de la moartea sa.

Casa Memorială Ionel Perlea

Aflată în patrimoniul UNESCO, Ograda natală a lui Ionel Perlea nu a suferit schimbări profunde. Se animă la fiecare început de lună mai când oaspeţii festivalului Naţional de Interpretare a liedului “Ionel Perlea” (muzicieni români şi străini de renume) trec cu pioşenie pragul casei, alături de tinerii discipoli.

Cu această ocazie sala de concerte a casei prinde viața deoarece găzduiește: lansări de carte sau film, audiţii muzicale, seminarii.

De-a lungul anului Casa Memorială îşi întâmpină oaspeţii cu aceleaşi camere liniştite, în care pot fi vizitate obiecte care au aparţinut familiei Perlea. Găsim aici piese de mobilier, instrumente muzicale, discuri şi partituri, scrisori și fotografii de familie. Un segment important e marcat de zona în care putem găsi obiectele personale ale muzicianului, aduse de la New York: cum ar fi pianul şi o combină muzicală.

Casa Memorială este formată din doua corpuri de clădire, unite între ele la un colţ. După naţionalizare, clădirile au împărtăşit soarta multor altor case-conac, devenind sediu de CAP. Au fost utilizate ca depozite de materiale şi cereale, apoi îngrăşăminte chimice, fapt care a afectat puternic zidăria. După o perioadă de utilizare drept sediu de poştă, casele au fost preluate de Muzeul Judeţean Ialomiţa şi aici s-a realizat Casa Memorială “Ionel Perlea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Noutăți

RE:START BĂRĂGAN – 10-13 noiembrie, conferință online

  📣 Re:Start Bărăgan 👉Conferință online despre potențialul turistic cultural al regiunii Bărăgan 👉Când: 10-13 noiembrie 2020 👉Unde: facebook.com/itinerama ℹ️ Dacă vrei să îți transmitem un scurt reminder înainte...

Atelier de Mentorat în Turism susținut de Carmina Nițescu (online)

  📣 Atelier de Mentorat în Turism susținut de Carmina Nițescu 👉 Ce discutăm: Metode de promovare a potențialului turistic cultural al regiunii Bărăgan 👉Trainer: Carmina Nițescu 👉Sesiunea...

INSTANTANEE DIN BĂRĂGAN – expoziție foto de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu

Lacul Bentul Mic (Balta Ialomiței, lângă situl arheologic Popina Bordușani, județul Ialomița). Foto: Adriana Lucaciu Conacul Iancu Ionescu. Foto: Adriana Lucaciu Ruinele Bisericii Măgureni (comuna Sărulesti,...

oamenii bărăganului

Ionel Perlea

Text de Alexandru Danga ‘Artiști uitați‘ (‘Forgotten Artist’) se intitulează un serial realizat de Christopher Howell pe Music Web International. Printre acești ‘artiști uitați‘ se...

Mariana Nicolesco – gânduri despre Hariclea Darclée și Ionel Perlea

14 ianuarie 1900 este o dată memorabilă în lirica universală: triumful Haricleei Darclée la Teatrul Costanzi de la Roma în rolul Tosca la premiera...

Ghid audio