Muzeul Dunării de Jos, orașul Călărași

Rămânem în județul Călărași și mergem în municipiul de reședință pe care te invităm să îl explorezi. Lichirești pe numele lui vechi din vremea lui Mihai Viteazul, este menționat pentru prima dată în anul 1700. Abia din 1734 apare denumirea sub care îl regăsim acum, datorită faptului că, fiind punt de trecere din Imperiul Otoman în Țara Românească, orașul era păzit de o căpitănie de călăreți.

Acum e faimos pentru plajele cu nisip fin de la Dunăre, dar și pentru Muzeul Dunării de Jos renumit pentru faptul că este singurul din Europa care deţine peste 1.000 de piese de artă preistorică. Statui care reprezintă zeități, piese din aur, lut, cupru sau os, toate au fost admirate în întreaga lume în cadrul expozițiilor organizate în America, Elveţia, Anglia şi Grecia.

Audio guide

Însăși clădirea muzeului este monument de arhitectură de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Găsești aici trei expoziții permanente şi bogate colecţii de arheologie, numismatică antică şi medievală, exponate care ilustrează istoria locală. Tot aici poți admira numeroase colecţii de etnografie şi de artă românească modernă şi contemporană. Îți amintești de expediția făcută la Păcuiul lui Soare? Muzeul expune și ceramică smălţuită şi podoabe bizantine de pe insula din mijlocul Dunării.

În patrimoniul Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi se păstrează unul dintre cele mai valoroase obiecte istorice din România: o cupă ritualică datând din mileniul al V-lea î.Hr., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti, din neoliticul final al Dunării de Jos. Cupa descoperită în acest sit arheologic a suferit în prealabil un ritual de fragmentare (spargere) care îi conferă valenţe magice unice (spre a nu mai putea fi folosită după aceea, după ce a fost oferită zeului).

 

Când vizitezi Muzeul Dunării de Jos nu rata Tezaurul expus aici. Circulaţia monetară la Dunărea de Jos este bine ilustrată prin tezaure şi descoperiri izolate din toate timpurile fiind expuse piese din antichitate până în perioada modernă. Aici poți vedea imitații din argint după tetradrahmele regelui Filip II al Macedoniei, tetradrahme din argint emise în cuprinsul imperiului creat de Alexandru cel Mare sau denari emişi în secolele II-I a. Chr. de Roma, care reflectă schimbările politice survenite în această perioadă.

Frontiera bizantină stabilită pe Dunăre este reprezentată de mai multe descoperiri de monede din aur dintre care se remarcă un tremissis de la Iustinian I (527-565) găsit la Pârjoaia, comuna Izvoarele, jud. Constanţa şi un nomisma histamenon de la Nichifor III (1078-1078) care provine din fortăreaţa aflată pe insula Păcuiul lui Soare. Tabloul circulaţiei monetare este completat de monedele de aur emise în Ţările de Jos, Ungaria, Imperiul Romano-German, Statele italiene şi Transilvania aflate în compoziţia tezaurelor descoperite la Bora şi Rasa. Moneda otomană din secolul XVIII este prezentă prin mai multe descoperiri de monede de argint.

Muzeul Dunării de Jos tratează EVOLUŢIA COMUNITĂŢILOR UMANE din zonă într-o expoziție dedicată unde poți găsi unelte şi arme din piatră cioplită şi os, resturi fosile ale unor animale preistorice și colecții din toate epocile. E redată influenţa valului migrator slav pe teritoriul fostei provincii romane prin cultura Dridu, cultură remarcabilă din care iese în evidenţă ceramica lucrată la roată, dar sunt evidente și marile devastări mongole de la mijlocul secolului al XIII lea.

Tot aici puteți vizita Gospodăria Țărănească la Dunărea de Jos care se regăsește în cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară. Aici se reflectă pe de-o parte ocupațiile și obiceiurile specifice zonei: – țesutul, olăritul, prelucrarea lemnului şi pescuitul. Expoziţia cuprinde un interior de casă tradiţională din această zonă în care puteți găsi obiecte din lemn, ca patul, masa, scaunul cu trei sau cel cu patru picioare, putineiul, dubla pentru cereale, covata, lopata pentru pâine, panacopul și lada de zestre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Noutăți

RE:START BĂRĂGAN – 10-13 noiembrie, conferință online

  📣 Re:Start Bărăgan 👉Conferință online despre potențialul turistic cultural al regiunii Bărăgan 👉Când: 10-13 noiembrie 2020 👉Unde: facebook.com/itinerama ℹ️ Dacă vrei să îți transmitem un scurt reminder înainte...

INSTANTANEE DIN BĂRĂGAN – expoziție foto de Adriana Lucaciu și Răzvan Voiculescu

Lacul Bentul Mic (Balta Ialomiței, lângă situl arheologic Popina Bordușani, județul Ialomița). Foto: Adriana Lucaciu Conacul Iancu Ionescu. Foto: Adriana Lucaciu Ruinele Bisericii Măgureni (comuna Sărulesti,...

Atelier de Mentorat în Turism susținut de Carmina Nițescu (online)

  📣 Atelier de Mentorat în Turism susținut de Carmina Nițescu 👉 Ce discutăm: Metode de promovare a potențialului turistic cultural al regiunii Bărăgan 👉Trainer: Carmina Nițescu 👉Sesiunea...

oamenii bărăganului

Ionel Perlea

Text de Alexandru Danga ‘Artiști uitați‘ (‘Forgotten Artist’) se intitulează un serial realizat de Christopher Howell pe Music Web International. Printre acești ‘artiști uitați‘ se...

Mariana Nicolesco – gânduri despre Hariclea Darclée și Ionel Perlea

14 ianuarie 1900 este o dată memorabilă în lirica universală: triumful Haricleei Darclée la Teatrul Costanzi de la Roma în rolul Tosca la premiera...

Ghid audio