Despre proiect

Explorator în Bărăgan – obiective turistice în Câmpia Bărăganului

iulie 10, 2020
Itinerama Conacul Marghiloman Judetul Ialomita

Explorator în Bărăgan – obiective turistice în Câmpia Bărăganului

Obiective turistice în Câmpia Bărăganului – situri arheologice, cetăți vechi de sute de ani și conacele boierilor de altădată – te așteaptă să le descoperi.

Bărăganul este cunoscut mai mult prin prisma vremii capricioase (mai ales iarna când bate Crivățul) şi a pământului arid. Însă, există multe obiective turistice în Câmpia Bărăganului, atât din sfera patrimoniului cultural material, cât și a patrimoniului imaterial și natural.

Din păcate, nici cele mai cunoscute dintre ele nu figurează acum în nici un ghid turistic național sau internațional. Pur și simplu județele Ialomița, Călărași și Brăila nu sunt menționate în aceste cărți, iar online nu există o resursă dedicată exclusiv regiunii Bărăganului.

Proiectul își propune să vă prezinte o parte din acestea, crescând astfel potențialul turistic al unei regiuni aflate foarte aproape de București, dar și în drumul multora spre litoralul românesc. Deci, o regiune extrem de accesibilă care poate deveni un punct de oprire pe harta turistică a Românie.

Situri arheologice:
– Ruinele Cetății Helis de la Balaciu (județul Ialomița) – fortificaţia a fost construiă de popoarele geto-dace
– Cetatea Vicina din insula Păcuiul lui Soare (județul Constanța/la limita de est a Bărăganului).
– Baza de Cercetare și Expunere Muzeală ”Orașul de Floci”, com. Giurgeni (județul Ialomița).
– Situl arheologic de la Brăila – cartier Brăiliţa (județul Brăila).

Conace, case memoriale și alte obiective arhitecturale:
– Conacul Marghiloman (Hagiești, jud. Ialomița)
– Conacul Orezeanu (Train, jud. Brăila)
– Casa Memorială “Ionel Perlea” (Ograda, jud. Ialomița)
– Casa Memorială „Panait Istrati” din Brăila
– Moara Violatos din Brăila

Și pe lângă acestea, sunt multe alte obiective turistice în Câmpia Bărăganului, cu potențial, însă ascunse până acum de ochii exploratorilor.

Proiectul Itinerama – Explorator în Bărăgan are ca scop principal regenerarea imaginii Bărăganului (județele Ialomița și Călărași – în întregime – și părți ale județului Brăila) ca destinație turistică locală, regională, națională și internațională prin evidențierea resurselor culturale materiale ale acestei zone geografice.